16 april 2008

Brandveiligheid rammelt in kazernes

DEN HAAG - De brandveiligheidsvoorschriften worden het meest overtreden in (gemeentelijke) brandweerkazernes. Dat staat in een dinsdag verspreid rapport van de VROM-Inspectie.
De inspectie tikt daarin gemeenten op de vingers over de rammelende naleving en controle van dit soort eisen en ook van milieuregels in 'eigen huis'. Het gaat daarbij niet alleen om gemeentehuizen en brandweerkazernes, maar ook om scholen, sportterreinen en bibliotheken
.

Toezicht
De gemeenteraad houdt daarnaast "niet of nauwelijks" toezicht op colleges van burgemeester en wethouders, die gaan over deze taak van toezichthouder.
De VROM-Inspectie voerde vorig jaar een steekproef uit bij dertig gemeenten en zestig locaties. Een gemiddelde gemeente is verantwoordelijk voor dertig tot zestig inrichtingen. De inspectie schrijft overigens dat het bijna nooit om grote, risicovolle overtredingen gaat.

Voorbeeld
Gemeenten erkennen dat ze het goede voorbeeld moeten geven. Volgens de inspectie is de praktijk anders. Milieuminister Jacqueline Cramer heeft daarom alle gemeenten gewezen op de adequate invulling van die voorbeeldfunctie, laat ze de Tweede Kamer weten.