18 april 2008

Fitheidstest brandweer

AMSTERDAM - Brandweerlieden moeten zich voortaan periodiek laten keuren of ze fit genoeg zijn om branden te kunnen blussen of in actie te komen bij andere calamiteiten.

Op dit moment wordt gewerkt aan een algehele gezondheidstest. Daarbij worden de brandweerlieden niet alleen door een arts fysiek onderzocht, maar moeten zij ook een aantal conditietesten ondergaan. Hiervoor komt er onder andere een speciaal ontworpen hindernisbaan en moeten oefeningen worden verricht zoals het slepen met een pop en het uitrollen van slangen. De test is bedoeld voor zowel de 5500 beroeps- als de 21.650 vrijwillige brandweermensen. Met zo'n landelijke regeling moet worden voorkomen dat brandweerlieden te zwaar worden. Op dit moment wordt er al proefgedraaid in Amsterdam en Rotterdam, terwijl Zuidoost-Brabant hier over enkele weken mee begint.

Afslanken
In Belgiƫ worden leden van de vrijwillige brandweer met overgewicht op non-actief gesteld. De kritieke grens ligt bij een zogenoemde Body Mass Index (BMI) van 30. Brandweerlieden die daarboven zitten, moeten eerst afslanken voor ze weer in actie mogen komen. Zij dreigen nu met staking. "Zo ver gaan wij niet," stelt de Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding (NVBR), de brancheorganisatie waarbij alle 400 brandweerkorpsen zijn aangesloten. " Al weten we nog niet wat we gaan doen met brandweerlieden die niet door de test komen." Onbekend is nog wanneer de fitheidstest landelijk wordt ingevoerd. "Het zou mooi zijn als dat dit jaar nog lukt", zegt woordvoerster Ada Kraft van de NVBR. Hoewel de conditietest het er nog lastiger op maakt nieuw personeel te vinden, wordt er veel waarde aan gehecht.

(Bron: telegraaf.nl)