09 september 2007

Robot-kevers als brandwacht

Aan de Universiteit van Magdeburg-Stendal wordt gewerkt aan wel heel bijzondere bosbandbestrijders, namelijk robot-kevers.

Ieder jaar komen er in Europa brandweermensen om bij het blussen van bosbranden. Waarom dit werk niet door robots laten doen? En ze kunnen ook nog eens een brand in de kiem smoren.

Het is de bedoeling dat de kevers constant in het bos gaan patrouilleren. Met hun zes poten kunnen ze zich met een snelheid van 10 tot 20 kilometer per uur verplaatsen door lastig begaanbaar terrein. Via zijn voelsprieten kunnen ze temperatuurverschillen waarnemen die op een brand duiden.

Indien ze daarbij op vuur stuiten zullen ze dit doorgeven aan een meldkamer, en eventueel de brand proberen te blussen. Mocht de kever daarbij door het vuur ingesloten worden, dan kan deze zijn poten intrekken en afwachten. De robot kan op deze manier temperaturen tot 1.300 graden overleven.

In Duitsland wil men deze OLE robots werkelijk gaan inzetten. Voor het beschermen van een bosgebied als het Zwarte Woud (7.000 vierkante kilometer) zouden 30 robot-kevers volstaan.

1 Comments:

Anonymous Anoniem said...

Leuk ook voor de Hyves pag. vrijwillige brandweer nederland!!!
Alles goed verder?, ik ben alweer begonnen, HV in Amersfoort. :)
Later, Jur

di sep. 11, 04:54:00 p.m. 2007  

Een reactie posten

<< Home