08 juni 2008

Zeer grote brand Utrecht

Utrecht - Op de Oudegracht in Utrecht is even voor zes uur een zeer grote brand uitgebroken in een kringloopwinkel nabij de Kleine Catacombe. De brandweer heeft opgeschaald naar grote brand.Volgens ooggetuige ter plaatse gaat de brand gepaard met grote zwarte rookwolken die goed te zien is boven de stad van Utrecht. De politie is in grote getale aanwezig om nieuwsgierige op afstand te houden.

Een woordvoerder van de brandweer laat weten dat de brandweer grip 1 (opschaling groot incident) heeft afgegeven. De brandweer kan vanwege de enorme vuurbelasting het pand moeilijk betreden. De brandweer vermoed dat in het winkelpand grote hoeveelheden goederen waaronder textiel liggen opgeslagen. Om de brand te blussen heeft de brandweer bovenramen kapotgeslagen. Rond zeven uur is de brand overgeslagen naar een nevenstaand grachtenperceel. Ook hier slaan de vlammen inmiddels uit het dak. Het gaat volgens onze redacteur ter plaatse om een studentenpand. Twee mensen van het pand, waar de brand uitbrak, zijn door de ambulancedienst ter plekke nagekeken omdat ze rook hadden binnengekregen. De brandweer gaat er vanuit dat niemand meer in het pand aanwezig is.

Een politiehelikopter die boven de brand vloog verrichte dankbaar werk. Drie brandweermannen die op het dak naast het brandende perceel stonden werden gewaarschuwd door de helikopterbemanning. Het pand waarvandaan zij stonden te blussen bleek eveneens in brand te staan. Dit werd gezien doormiddel van de warmtebeeld-camera dat onder de helikopter hangt.

Buurtbewoners is gevraagd ramen en deuren dicht te houden. Burgemeester Aleid Wolfsen is inmiddels op de plek van de brand aangekomen. Hij laat zich informeren.Rond kwart over zeven is politie en brandweer preventief begonnen met het ontruimen van een onbekend aantal woningen. De mensen worden opgevangen in popcentrum Tivoli.Rond acht uur laat brandweerwoordvoerder weten dat het pand waar de brand is begonnen als verloren kan worden beschouwd. De houten vloeretages zijn finaal weggebrand. De oorzaak van de brand is vermoedelijk niet meer te achterhalen.

De brandweer heeft bij de brand groot watertransport ingezet. Daarnaast kreeg het korps assistentie van omliggende korpsen.

(Bron: www.112regioutrecht.nl)