18 oktober 2006

Wrappen bij de RAVU

Gisteren weer naar de Ravu geweest. Het einde van de lessen Levensreddende Handelingen komt in zicht. Dit is goed te merken aan de hoeveelheid stof die er nu komt. In het begin was het nog al een matige hoeveelheid, maar nu hadden we een volle avond met informatie en handelingen.
De volgende punten hebben we gehad:
  • AVPU
  • TopTeen onderzoek
  • Hypo-Hyperthermie
  • Complicaties duikongeval
  • Burnshields
  • Triage

Een aardig rijtje, toch?
De AVPU is een onderdeel van de ABCD methodiek. De AVPU valt onder de D(isability) en staat voor Alert, Verbaal, Pijn, Unresponsive. Hoe hoger je in de AVPU zit, hoe slechter het met je gaat.
De TopTeen onderzoek lijkt me logisch. Je begint met het hoofd te onderzoeken en eindigt bij de tenen.
Bij onderkoeling of juist oververhitting heb je sprake van Hypo - of Hyperthermie. Dit kan je makkelijk oppakken middels de hittedekens. Deze kun je op een speciale manier om het slachtoffer wikkelen. Met als gevolg dat het er zo uit komt te zien.
Burnshields zijn pads met een speciaal stofje erop. Wanneer een slachtoffer verbrand raakt (we zitten immers bij de brandweer) kun je deze pads op de brandwonden leggen. Dit geeft verkoeling aan het slachtoffer.
Als laatste onderwerp hebben we Triage gekregen. Triage betekent het inschalen van meerdere slachtoffers. De schaalindeling ziet er als volgt uit: T1 (Onmiddelijke hulp), T2 (Urgent), T3 (Uitgesteld) en T4 (Overleden). Belangrijke factoren in de inschaling is of iemand kan lopen, wat zijn pols is en hoe zijn ademhaling is.

1 Comments:

Anonymous Nadya said...

Heey Tommy,
Ik wist niet dat jij bij de brandweer zat...?!
In ieder geval een leuke blog!
Alles goed verder?

Groetjes, Nadya

ma okt. 30, 10:06:00 a.m. 2006  

Een reactie posten

<< Home